Nederland gaat een eigen open taalmodel ontwikkelen: GPT-NL. Dit model is nodig voor het ontwikkelen, versterken en bestendigen van de digitale soevereiniteit. Non-profitpartijen TNO, NFI en SURF gaan samen het model ontwikkelen om zo een belangrijke stap te zetten richting transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI naar Nederlandse en Europese waarden en richtlijnen en met respect voor het eigenaarschap van data. Financiering van het model is afkomstig van het ministerie van EZK.
![]() |
Nederland zet hiermee een belangrijke stap in de ontwikkeling van publieke expertise en ervaring op het gebied van generatieve AI-taalmodellen. Een eigen open taalmodel verstevigt de expertise op dit onderwerp en betekent daarnaast een stimulans voor onderzoek en innovatie op het vlak van AI.
GPT-NL wordt een virtuele faciliteit die open staat voor partners die met data en kennis willen bijdragen of die toepassingen willen ontwikkelen op basis van GPT-NL. Zo kan het worden ingezet binnen zowel academische instellingen, door onderzoekers en door overheden. Het stelt hen in staat taalmodellen in het algemeen inclusief specifieke toepassingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, onderwijs, dienstverlening en talrijke andere domeinen te onderzoeken en uit te proberen. Zo draagt GPT-NL bij aan meer openheid, transparantie en bescherming van de dataprivacy van gebruikers.
De uitvoering van het plan bestaat uit twee fases. In het eerste jaar staat de concrete ontwikkeling van het Nederlandse taalmodel centraal, waar ook de academische sector actief zal worden betrokken. De vervolgfase is die van exploitatie, waarbij voor de voorziene computerkracht een connectie met denationale supercomputer is voorzien. Voor de realisatie van GPT-NL is door RVO/EZK 13,5 miljoen euro toegezegd.
Benieuwd naar de plannen?Lees hier meer over de plannen voor het Nederlandse taalmodel. |
De functie
Ben je geïnteresseerd in taaltechnologie, AI en spraakverwerking? Fascineert meer leren over het diagnosticeren van leesproblemen door middel van spraak je? En werk je graag in multidisciplinaire en internationale teams? Kom bij ons werken als promovendus op de Faculteit der Letteren / Faculty of Arts Radboud University!
Belangrijkste verantwoordelijkheden:
- 4/5 jaar
- Fulltime: min € 2770 - max € 3539 bruto per maand
- Solliciteer vóór 29 oktober 2023 (aanvragen worden onmiddellijk na ontvangst verwerkt.)
In het door NWO gefinancierde onderzoeksproject "Responsible AI for Voice Diagnostics" (https://lnkd.in/dj6SJB3M) onder leiding van dr. Cristian Tejedor-García maak je deel uit van een nieuwe en proactieve groep van zes promovendi en een aantal andere onderzoekers en hoogleraren van het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit. Het project maakt gebruik van Radboud AI, het campusoverkoepelende, interdisciplinaire AI-initiatief van Radboud, dat de faculteiten Arts, Science and Social Sciences en het Radboudumc met elkaar verbindt. Het project heeft koppelingen met het Radboud Healthy Data programma, het Nationaal AI Onderwijs Lab (NOLAI ), de AI-Hub Oost-Nederland via SME Datalab-Oost, relevante gezondheidsgerelateerde Innovation Centres for Artificial Intelligence (ICAI) labs en het European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS).