Op de vooravond van kerstmis 2016 een leuk stuk in de krant over het samenleven met een persoonlijke (digitale) assistente. Hoe is het om al meer dan een jaar een "doosje" op tafel te hebben dat meeluistert (alles wat je zegt gaat rechtstreeks naar Amerika) en desgewenst interacteert met het gesprek?

Geen geduld

Als een ander iets niet verstaat, heb je er meestal geen moeite mee om het nog eens, nog eens (en wellicht nog eens op een andere manier) te herhalen. Zeker als je weet dat de ander uit een ander taalgebied komt, vind je er niets vreemds aan als hij/zij jou niet direct begrijpt. Maar.... met een computer/robot is dat beslist anders. Word je niet direct begrepen, dan is het al snel "hij doet het niet"!
Uit een Amerikaans onderzoek naar acceptatie van kunstmatige intelligentie blijkt dat een verkeerd advies van een computer snel leidt tot gebrek aan vertrouwen in de software. Dus ook als de herkenning ok is ("Alexa, doe het licht uit") maar om de een-of-andere reden de lampen niet uitgaan, dan is het al gauw: "die spraakherkenner doet het niet!"

 

nrc filmpjeGesprek Marc Hijink en Patrick van Hoof over digitale assistenten in huis

Compaan in huis

Nu wordt de spraakherkenning (snel) veel beter en zul je straks sneller/beter herkend worden. Een en ander leidt er toe dat we steeds vaker een "spraakherkenner in een doosje" als compaan in huis halen. Het begon met Alexa van Amazon en nu is er ook de Google Home, Apple's SIRI, Microsofts Cortana, Facebooks M en Samsungs Viv.

NRC Handelsblad techredacteur Marc Hijink schreef een erg leuk stuk over het samenleven met een digitale assistent: "Hoe intiem kun je werkelijk samenleven met een digitale huisgenoot?"

Alexa trok anderhalf jaar geleden bij de familie Hijink in en kreeg een plekje in de keuken. Vorige maand kwam daar een vriendje bij: Google Home. Ook een smart speaker maar dan eentje met gekleurde lampjes, die gaan knipperen zodra je ‘OK Google’ zegt. Het heeft wel iets weg van een hondje dat kwispelt zodra je z’n naam roept.

In dit artikel en de bijbehorende 6 min durende video wordt een mooi overzicht gegeven van de huidige staat van dit soort assistenten (wat kan wel/niet) en wat er de komende jaren gaat komen (o.a. geschikt maken voor het Nederlands en de Nederlandse context).

Zeer de moeite waard voor bij de kerstboom!