Vandaag, 10-12-2015, bij het MuZIEum in Nijmegen een vergadering gehad over de mogelijkheden om (Nederlandse) Taal- en Spraaktechnologie (TST) binnen het MuZIEum in te zetten.
Er komen, zeker in de vakantieperiode, altijd zo veel mensen naar het museum, dat het onmogelijk is om direct iedereen de Donkerbeleving te laten beleven. Deze Donkerbeleving laat je ervaren wat het is om blind te zijn. Je stapt letterlijk in het leven van een blinde en wordt een uur lang door een ervaringsdeskundige rond door het dagelijks leven en ervaart dan hoe het is om helemaal niets te zien (voor een uitgebreid verslag zie hier).

In de foyerkunnen verder allerlei educatieve activiteiten gedaan wordenrondom zintuigen.  De ambitie is om hier een innovatief programma te ontwikkelen en de bezoekers kennis te laten maken met het dagelijks leven van iemand met een visuele beperking. Het muZIEum wil dit dagelijks leven, waarbij taal en spraak centraal staan, laten ervaren door de bezoekers.

Thema's

We gaan werken aan 4 thema’s: thuis, werk, buitenshuis, vrije tijd).Aan NOTaS en de Nederlandse Taalunie de schone taak het MuZIEum te helpen met de invulling ervan. Het is de bedoeling om in het voorjaar van 2016 de eerste thema’s officieel te presenteren. De komende maanden zullen besteed worden aan het schrijven van het voorstel en (mogelijke) scenario’s om een beter idee te krijgen van hetgeen wij (NOTaS-deelnemers) zouden kunnen doen. Wij gaan nadenken hoe we bestaande taal- en spraaktechnologie erin kunnen verweven en hoe we bezoekers middels extra informatie beter kunnen informeren over:

  1. wat TST nu eigenlijk is
  2. wat je er mee kunt doen.

Ook gaan we kijken welke andere partijen erbij gehaald kunnen worden. Een van de doelen van het geheel is om bezoekers te laten zien dat met hulp van moderne (taal- en spraaktech gebruikende) middelen, mensen met een visuele handicap, toch uitstekend kunnen werken. Een verslag kan worden ingesproken en met spraakherkenning worden omgezet in tekst, op internet kan gezocht worden via gesproken commando's waarna een TTS-engine de gevonden pagina voorleest. TST-enablede domotica kan gebruikt worden om de gordijnen dicht te doen en de verwarming op 200 C te zetten.
Het aantal mogelijkheden is schier oneindig maar wat is nu goed om te laten zien, hoe gaan we het maken en wat mag het kosten? De Nederlandse Taalunie wil hier wel in investeren, maar kan zeker niet het gehele bedrag bijeenbrengen. Wellicht moet Tom Poes dus een list verzinnen. In de komende maanden zullen we hier verslag uitbrengen van de vorderingen, maar iedereen die een mooi idee heeft kan zich bij ons melden.

Jarig

Bij het begin van de vergadering wachtte ons een plezierige verrassing: Taart!!
NOTaS-penningmeester Henk had twee jaar geleden Abraham ontmoet en had besloten gewoon weer overnieuw te beginnen (tweede jeugd?). Hij vierde dat met  het uitblazen van 2 kaarsjes  en het uitdelen van een heerlijk (weliswaar gekregen) appeltaart en koffie.
Namens NOTaS: van harte!!